Två händer skakar hand.

Om du vill hyra ut i andra hand behöver du ansöka om tillstånd för andrahandsuthyrning. I ansökan ska det framgå varför du vill hyra ut lägenheten, till vem och hur länge.
Och det krävs en god anledning, till exempel:

• Studier på annan ort
• Prova på samboförhållande
• Tillfälligt arbete på annan ort
• Längre utlandsvistelse

För att hyra ut din bostad ska du lämna en ansökan till Ljusdalshem.

Du är fortfarande ansvarig

Kom ihåg att det fortfarande är du som har förstahandskontraktet som är ansvarig för bostaden även under den tid som du hyr ut den. Du ansvarar både ekonomiskt och för eventuella störningar och skadegörelse.
Därför behöver vi din tillfälliga adress och kontaktuppgifter under den tid du hyr ut din bostad. Om du befinner dig utomlands behöver du också skriva en fullmakt till någon i Sverige som du litar på.

Hur hög hyra kan du ta när du hyr ut?

När du hyr ut din lägenhet möblerad får du som högst lägga på 15% på hyran. Ingår el, bredband eller andra abonnemang i hyran får du bara ta betalt för de kostnader du själv har. Tar du ut mer i hyra från andrahandshyresgästen riskerar du att bli av med ditt hyreskontrakt.

Det finns en tydlig lagstiftning kring vad som gäller för andrahandsuthyrning. Om reglerna inte följs kan påföljden dessutom bli straff som kan få kännbara konsekvenser – du kan i värsta fall riskera fängelse.