Tecknad bild på en igloo i snö och is

Inomhustemperatur.

Under hösten och vintern är frågorna om värmen många. Temperaturen i lägenheten upplevs på olika sätt. En del fryser, en del tycker det är för varmt. Är elementen kalla kanske man känner sig frysen även om det är 21 °C i lägenheten. Spelar det någon roll egentligen om elementen i lägenheten är kalla om man har rätt temperatur inne?
Svar nej, det är ett tecken på att termostaten fungerar. Det väsentliga är att rumstemperaturen är ca 21 °C.

Vilken temperatur skall man ha i lägenheten?

Efter överenskommelse med hyresgästföreningen skall temperaturen ligga på ca 21°C i våra lägenheter.

Om man upplever att det är kallt i lägenheten?

Då är det önskvärt att ni själv mäter temperaturen i lägenheten innan ni gör en felanmälan. För en korrekt temperaturmätning, placera en termometer mitt i rummet och minst en meter från yttervägg.

När sätter Ljusdalshem på värmen i husen?

Vi sätter inte på värmen vid ett visst datum, som förr. Idag sker detta med automatik. När det blir kallt ute går värmen på automatiskt. Ju kallare det är ute desto varmare vatten skickas ut till elementen.

Varför är mitt element kallt ibland?

På elementet sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. Termostaten är elementets ”hjärna”. När termostaten känner av att det är ca 21°C i rummet, stänger den av vattenflödet igenom elementet. Efter ett tag så svalnar elementet av till samma temperatur som det är i rummet. Det är därför som man ibland kan känna att elementet är kallt trots att det är minusgrader ute. När sedan temperaturen i rummet sjunker under 21°C så öppnar termostaten igen. På så sätt håller man en jämn temperatur inne.

Var i rummet ska jag mäta temperaturen?

För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera din termometer mitt i rummet och minst en meter från yttervägg. Placeras termometern mot en yttervägg eller vid ett fönster blir temperaturen missvisande, eftersom kalla väggar och fönster håller en lägre temperatur än i övriga rummet.

Behöver man lufta elementen i lägenheten?

Endast om det är nödvändigt. När man har utfört något rörarbete på värmen i fastigheten kan detta föra med sig luft till lägenheterna. Luften hamnar då oftast i elementen i lägenheterna längst upp i huset. Man kan höra det som ett bubblande oljud i elementen. Gör en felanmälan här om ni behöver hjälp med luftning av elementen.

Några enkla tumregler som bidrar till ett bättre inomhusklimat:
  • Ändra inte inställningarna i ventilerna, men håll alla ventiler rena.
  • Täck inte för elementen med gardiner eller möbler. Lämna i så fall några decimeters mellanrum.
  • Ha inte TV, stereo, lampor eller liknande nära elementets termostat.
  • Om du har bokhyllor ställ dem gärna mot ytterväggarna, men lämna lite utrymme bakom.
  • Använd gärna mattor på golven som gör rummet både hemtrevligt och varmare.
  • Vädra lägenheten regelbundet – det behövs. Men öppna då fönstren på vid gavel och stäng efter 5-10 minuter, istället för att ha fönstret ständigt på glänt.
  • Stäng av spisfläkten så fort du är färdig med matlagningen.
  • Blockera inte tilluftsintaget (gäller dig som bor i en lägenhet som ventileras genom till- och frånluft).
  • Tvätta rent filter i tilluftsintaget när de börja svartna (ungefär en gång om året).
  • Gör rent filtret i köksfläkten regelbundet.