En person i ett fönster som vinkar till en annan person i ett annat fönster

Om alla skall trivas så krävs det att alla också visar hänsyn och omtanke. Vi måste komma ihåg att alla människor är olika och därmed har olika hög tröskel för vad som upplevs som störande. Det borde vara en självklarhet att alla har rätt till lugn och ro i sitt eget hem, men det kräver också att alla visar hänsyn.

Du har naturligtvis rätt att leva ett normalt liv, röra dig fritt, tala och spela musik mm i din lägenhet. Kom dock ihåg att mellan klockan tio på kvällen och sju på morgonen (22.00 – 07.00) måste du visa extra mycket hänsyn. Därför bör du också förvarna dina grannar om du tänker ha fest hemma. Tänk också på att även om du har gäster så är det du som hyresgäst som är ansvarig för att de inte stör på något sätt!

Om det trots allt är någon av dina grannar som stör, försök först att tala om för dom på ett lugn och vänligt sätt att du blir störd. Om detta inte hjälper kan du kontakta vår Trygghetsjour. Du kan naturligtvis även kontakta polisen om du anser att det är befogat. I efterhand får du också göra en anmälan till oss på Ljusdalshem. Vid störningar under kontorstid kontaktar du oss. Om du så önskar får du vara anonym mot den störande, men vi vill att du uppger ditt namn, adress och telefonnummer när du ringer.


Telefonnummer
Trygghetsjouren: 010-470 57 10
Polisen: 0651-114 14
Nödsituation: 112
AB Ljusdalshem: 0651-686 60Gemensamma utrymmen

En del utrymmen har alla hyresgäster gemensamt, t ex trapphus, tvättstugor, källare, vind mm. För allas trivsel och säkerhet måste du tänka på att aldrig parkera cyklar och barnvagnar i trapphusen. Här måste vara fritt vid t ex utrymning vid brand, sjuktransporter eller städning. Du får inte heller ställa skor, skidor eller rullskidor här eftersom det försvårar för våra lokalvårdare.

Rökning

Av brandsäkerhetsskäl och av hänsyn till allergiker råder det rökförbud i samtliga allmänna utrymmen inom Ljusdalshem.

Balkong och uteplats

Balkongen eller uteplatsen kan vara ett behagligt ställe att vara och umgås på, men några saker är viktiga att tänka på här!
• Piska eller skaka inte mattor. Dammet sprider sig och kan störa andra.
• Om du vill grilla, använd endast elgrill. Aldrig kolgrill eller gasolgrill på balkongen. För grannsämjans skull – kolla så inte grannarna störs av grilloset innan du börjar grilla.
• Av säkerhetsskäl måste balkonglådor sitta på insidan av balkongräcket.
• För uppsättning av egna parabolantenner krävs tillstånd av Ljusdalshem.

Akta barnen

Ofta leker barn på bostadsområdet och som bekant så är det inte alltid barn tänker sig för när det går vilt till. Kör därför inte in på bostadsområdets gångar med bil eller cykel. Måste du ändå göra det, t ex för tunga transporter, kör långsamt och var extra vaksam.
Du som har egna barn måste också lära ut att ta hänsyn. Det är viktigt att alla hjälper till för att skapa ett trivsamt boende. Lär barnen att inte skräpa ner och hjälp oss att se till att barn och ungdomar är rädda om växter, rabatter, glasrutor, fasader, lekplatser m.m.

Tvättstugan

Alla tjänar ju på att tvättstugan är ren, snygg och fräsch. Läs noga och följ instruktionerna hur maskinerna skall användas. Det vinner du mest själv på, inte minst därför att det ger dig det bästa tvättresultatet!
Om du skall tvätta plagg som kan orsaka skador på tvättmaskinen måste du använda tvättpåse. En BH där bygeln fastnat är en av de vanligaste orsakerna till att en tvättmaskin går sönder. Kom ihåg att alltid göra en felanmälan om det är någonting som inte fungerar.
Glöm inte att avboka om du får förhinder, eller av någon annan anledning inte tänker utnyttja din tvättid.
När du tvättat färdigt måste du torka av maskiner, bänkar och golv. Lämna också tvättstugan i tid så att inte nästa användare behöver vänta på dig. Respektera tvättiderna!

Mata inte fåglar

Mata inte fåglar i närheten av bostadsområdet. Tyvärr skräpar fåglarna ned en hel del, både med sin avföring och med tappad mat. Maten kan i sin tur locka råttor och möss till området. Det finns även en viss risk att sjukdomar, såsom salmonella, kan spridas från fåglarna. Dessutom kan fiskmåsarna lockas dit och dom kan väsnas en hel del.

Vad är störande?

Vad som är störande uppfattas olika av människor. Att leva ett normalt familjeliv är inte störande. Att då och då höra barn som leker får man räkna med när man bor i flerfamiljshus. Likaså att grannen ibland använder duschen eller spolar i WC:n på natten eller att släkt och vänner kommer och hälsar på hos din granne. Det är några exempel på s.k. normalt familjeliv.

Det som däremot kan upplevas som störande är musik som spelas på hög volym, bråk och skrik, hundar som skäller eller andra ibland väldigt ihållande ljud i lägenheter och trapphus.