Två hundar mellan två katter

Många människor tycker att det är trevligt att ha husdjur. En hund eller katt blir som en kär familjemedlem. Att ha husdjur hos oss är tillåtet, men tänk på att vissa människor kan vara rädda för dem. Låt dom inte springa lös i trappuppgångar, på gårdsplan eller i planteringar. Här kommer några punkter som du måste tänka på om du har, eller tänker skaffa dig, husdjur.

Hundar

Hunden ska vara kopplad och i möjligaste mån ska den inte rastas inom bostadsområdet. Du måste också tänka på att plocka upp efter din hund. Den får inte skälla eller yla så att omkringboende störs. Att skälla är en normal instinkt för en hund som känner sig lite otrygg och rädd, vilket den kan göra då den är ensam i lägenheten. För säkerhets skull bör du prata med dina grannar så att du vet att din hund inte brukar störa.

Katter

Katter är lite mer egensinniga än hundar och kan vara svårare att kontrollera. Från att tidigare ha varit ett nyttodjur på gårdarna där den tilläts gå fritt hålls de flesta katter idag som sällskapsdjur. Traditionen att låta katten springa fritt har dock tagits med när katten blev ”stadsdjur”. Som lösgående kan den fortfarande göra nytta som råttfångare mm och ha ett gott liv ur djurskyddssynpunkt. Men å andra sidan medför de lösgående katterna en del problem i tätortsmiljö som du som kattägare ansvarar för.
• Katter förorenar företrädesvis i sandlådor och rabatter, hellre hos grannen än på den egna tomten.
• Katter värmer sig gärna på bilarnas motorhuvar, med risk för skador på lacken.
• Katter revirmarkerar. Katturin, särskilt från hankatter, luktar kraftigt och är nästan omöjligt att få bort från entréer, barnvagnar, trädgårdsmöbler mm.
• Katter är särskilt besvärliga för allergiker. Problem uppstår när katter smiter in genom öppna fönster och dörrar, lägger sig i barnvagnar och på mattor och dynor på balkonger och altaner.

Några råd till dig som har katt:

• Se till att er katt har en ren låda med sand att uträtta sina behov i, inne eller på er egen uteplats.
• Låt kastrera er hankatt eller sterilisera er honkatt för att minska risken för revirmarkering och spring, speciellt vid parningstid.
• Håll uppsikt på er katt så att den inte ställer till med olägenheter för era grannar och allergiker. Som kattägare är ni skadeståndsskyldig för de skador katten orsakar.
• Sätt halsband på er katt med ert namn och telefonnummer, så att den som eventuellt blir störd vet vem ägaren är och kan kontakta er.
• Fundera på om ni bor i ett område där det är lämpligt att låta katten vara lös ute överhuvud taget! Den kan både råka ut för och ställa till otrevligheter. En omärkt katt kan bli infångad och överlämnad till polisen som levande hittegods och i värsta fall avlivad.
• Spola aldrig ner gammal kattsand i toalettstolen. Det innebär bara att det garanterat blir stopp, en massa onödigt arbete och extra kostnader för dig. Släng istället sanden i soporna (restavfall), men se till att den är väl förpackad i en tättslutande påse.

Fåglar

Mata inte fåglar i närheten av bostadsområdet. Tyvärr skräpar fåglarna ned en hel del, både med sin avföring och med tappad mat. Maten kan i sin tur locka råttor och möss till området. Det finns även en viss risk att sjukdomar, såsom salmonella, kan spridas från fåglarna. Dessutom kan fiskmåsarna lockas dit och dom kan väsnas en hel del.

Ovanliga husdjur

Om du har eller vill skaffa något mer ovanligt husdjur, som t ex ormar, spindlar mm bör du kontakta Miljöenheten på Ljusdals Kommun och höra om det gäller några speciella regler för dessa. Kom ihåg att många människor är rädda för sådana djur, så håll dem inomhus. Sätt skyddsnät vid ventiler och brunnar. Då riskerar du inte att ditt husdjur lyckas rymma från lägenheten.

Allergier

Många människor är allergiska mot husdjur. Visa hänsyn, bl a genom att hålla rent från djurhår i gemensamma utrymmen. Tänk också på att hår från pälsdjur kan fastna i tvättmaskinen och torktumlare. Har du husdjur måste du därför göra extra rent efter dig när du är färdig i tvättstugan.

Oönskade djur

Det finns ju också djur som vi INTE vill ha i våra lägenheter och bostadsområde. Skadedjur som råttor, möss, insekter hålls lättast på avstånd genom att det är rent och snyggt. Mata inte fåglar från balkongen, matresterna kan dra till sig råttor och möss. Om du får någon form av ohyra i lägenheten (som t ex mjölbaggar eller myror) ska du omedelbart meddela oss på AB Ljusdalshem på tel 0651-686 60. Vi samarbetar med Anticimex i dessa frågor och denna service är kostnadsfri för dig som hyresgäst.